Påsken er for mange fyldt med traditioner og hyggelige påskefrokoster. Jeg har her samlet inspiration til påskelege i påskedagene – så både børn og voksne får rørt sig i mellem alt den lækre mad som hører påsken til.

Farve æg

Jeg bruger helst hvide æg, fordi de er lettere at farve end hvis du bruger brune æg. Men prøv dig frem. Man kan være heldig at finde smukke
naturlige æg med skaller som er grønlige og blålige.

Kog de friske æg med forskellige ting, der afgiver farve. Afhængig af hvad du koger, kan det tage kortere eller længere tid.
– Brug gerne en gammel gryde, evt købt i en genbrugsbutik.

– Hvis du feks koger æggene sammen med skrællen fra et rødløg, får du røde og grønlige nuancer.

– Koger du æg sammen med skrællen fra et alm. brunt løg får du gulbrune nuancer

– Bruger du kaffegrums i et kaffefilter (husk at lukke med elastik eller en clips), får du brune nuancer.

– Ønsker du gule æg, til påske, kan du koge dem sammen med gurkemeje. Det kræver lidt mere tid før ægget er farvet, så lad det stå natten over.

Gemme påskeæg i haven

Indendørs påskelege

Pikke æg

Det skal du bruge: ét æg pr deltager – rå eller hårdkogte
Påskelegen har to deltagere, som stiller sig overfor hinanden, to og to. Hver deltager holder et æg i hånden og man spiller ved at slå den spidse ende af ægget mod modstanderens. Hvis ægget stadig er intakt, spiller man med den runde ende af ægget. Det æg som holder længst har vundet.

Quiz om påske

Når hele familien er samlet om bordet, er det altid sjovt at dyste i en hurtig quiz. Du opretter hurtigt en quiz med Kahoot, eller du kan printe dine spørgsmål ud så hver deltager får et stykke papir. Eksempler på spørgsmål – og du finder nemt andre:

* Hvordan kan du undersøge, om et æg er kogt?
* Hvordan undgår du bedst at blive syg af salmonella, når du puster æg?
* Hvorfor er kyllinger forbundet med påske?
* Hvor længe skal hønen ruge på ægget, før det bliver til en kylling?
* Påskeæg er ofte lavet af chokolade, men hvor kommer chokolade fra?
* Hvor kommer traditionen med påskeharen, der gemmer æg, fra?
* Hvad har man ifølge gammel tradition gjort før påske?

Tampen brænder / Ægget brænder

Det skal du bruge: et æg – du bestemmer selvom det skal være et strudseæg, et hønseæg eller et lille vagtelæg (som er lettere at gemme)
Den yngste starter med at gemme ægget, og resten af deltagerne går uden for døren. Ægget må ikke gemmes i skabe eller skuffer så det ikke er synligt. Deltagerne der leder må ikke flytte på ting.
Deltagerne må spørge “gemmeren” om ægget er placeret: Fugl-, fisk- eller midt i mellem.
* Fugl – hovedhøjde eller højere
* Fisk – gulvhøjde
* Midt-i-mellem – brystkasse/mavehøjde
Den der har gemt ægget SKAL svare. Gemmeren hjælper ved at oplyse om tampen brænder – om det bliver varmere eller koldere. Den der finder ægget får lov at gemme ægget i den nye runde.

En anden version af “Ægget brænder” er “Find kaninen”. Når ægget er gemt går deltagerne stille rundt for at lede efter ægget/kaninen. Når en deltager finder kaninen sætter man sig stille ned. Den sidste der sætter sig ned har tabt.

Udendørs påskelege

Æggevæddeløb / Balanceleg

Det skal du bruge: en spiseske og et æg pr deltager.
Æggevæddeløb er en perfekt påskeleg til både børn og voksne. Børnene elsker når de voksne leger med, og er det for let for de voksne, kan man bare aftale at de voksne skal bære skeen med munden. Børnene holder skeen i hånden.
Marker et start- og et slut punkt for jeres bane. Banen skal være ca 10 m lang. Brug et reb eller en snobrødspind, som markør. Alle deltagere får en ske og et æg hver, og så gælder det om at komme hurtigst i mål – UDEN at tabe ægget. Hvis du taber ægget skal du starte forfra!
Hvis I er mange kan I lave ét eller flere hold – børnene mod de voksne, eller I kan udfordre jer selv ved at binde benene sammen to-og-to (dvs. højre ben på den ene og venstre ben på den anden).

Rulle æg / Æggepetanque

Det skal du bruge: et hårdkogt og malet æg pr deltager, et hvidt hårdkogt æg, 5 chokoladeæg pr deltager
En populær sport i sydeuropa er Petanque. Og det kan sagtens spilles herhjemme på en smuk forårsdag. Det skal selvfølgelig spilles med æg og i denne version kan både børn og voksne være med – og der er præmier på spil!
Find et egnet sted i haven eller på legepladsen. Banen skal være ca 3×4 meter – tegn evt. streger i sandet.
Hver deltager skal have et hårdkogt æg og 5 chokolade-påskeæg. Spillet starter med at den yngste deltager kaster/triller det hvide hårdkogte æg ud på banen. Deltagerne skal nu – efter tur – rulle sit æg ud på banen, og forsøge at ramme det hvide æg. Rammer man ingen æg med sit hønseæg, skal man samle sit malede hønseæg op og placere ét af sine chokoladeæg på banen i stedet, – dér hvor hønseægget stoppede. Hvis man “mister” alle sine chokoladeæg går man ud af legen.
Den der kommer tættets på det hvide æg har vundet runden. Når alle har rullet sit æg starter en ny runde. Der kan spilles på tid eller til én har mistet alle sine chokolade æg.

Trante æg / trille æg

Det skal du bruge: ét farvet æg pr deltager
Ved du hvad det er trante æg? Du har sikkert prøvet det – det er det samme som at trille æg, og det er én af de ældste og mest elskede påskelege til påske.
I alt sin enkelthed går det ud på at trille sit æg længst (feks ned af en bakke, i en skov, så stranden ect) I kan spille til det første æg går i stykker, eller I kan spille til der kun er en deltager tilbage som har et helt æg.
Man må gerne sigte efter de andres æg, således at modstanderens æg går i stykker – men pas på at dit eget ikke ødelægges!

 Gemme påskeæg i haven

Gemme påskeæg i haven sammen med påskeharen

Udendørs gemmesteder

Anbragt på en gynge
Placeret inde i en kurv eller ude i en havekrukke
Titter op at sanden i sandkassen
Placeret på en cykel – fekst på sædet eller pedalen
Balancerer på armlænet på solvognen
Ligger på trappen
Ved bålstedet

Indendørs gemmesteder

Inde jakkelommer, støvler, sko
Ligger ved skrivebordet under skrivebordslampen,
Under hovedpuden
Skjuler sig i frugtkurven
Snedigt placeret inde i vasketøjskurven
Skjult inde i havregynsæsken
Ligger sammen med sovedyrene i sengen

Hvad skal der være i påskeægget fra påskeharen?

Hos os bliver meget af slikket erstattet af feks. Anders And blade, Vi Unge, biografbilletter eller en billet til svømmehallen. Jeg køber en masse forskellige (små!) påskeæg som jeg lægger i et todelt papæg, sammen med feks Ander And. Fordelen er at ægget kan gemmes mange steder, men stadig er nemt at få øje på. Prøv feks at lægge det i en klar plastpose og hæng det op i et træ eller i skuret. Så bliver det også lidt sværere for de større børn. Et skattekort eller en skattejagt rundt i haven, hvor børnene finder ledetråde kan være en god ide hvis der er mange børn der deltager.
Alternativt kan du købe en masse små æg som er pakket ind og fordele dem i haven. Den deltager der har fundet flest æg vinder de fundne æg – resten bliver delt mellem de resterende deltagere.

Hvor gemmer du dig dine påskeæg i år? Del gerne dine kreative skjulesteder herunder