Jeg har i snart 10 år brugt min Römertopf stegeso og jeg bruger den til alt fra serveringsfad og chipsskål til madlavning – den laver feks den mest fantastiske saftige kylling. Hvis du ikke er så heldig at arve den, som jeg har gjort, er det vigtigt at du går efter en model der er stor nok til din husholdning. De fås i flere størrelser. Min Römertopf på 5 kg er stor nok til 6 personer.
Vælger du en stegeso af ler og lægger den i blød i koldt vand, får du mulighed for at lave ekstra saftige retter, fordi vandet ikke fordamper fra simreretten. Og endnu bedre – men en Römertopf slipper du for rengøring af ovn og komfur, fordi alle ingredienser bliver tilberedt i stegesoen. Smart ikk’?

En stegeso arbejder for dig

Når du laver mad i en stegeso blandes alle smage fra ingredienserne og alt saft og kraft bliver under låget, i stedet for at fordampe ud i ovnen.

1: Stegeso eller ildfastfad

En stegeso virker så samme måde som en gyde med låg eller et ildfastfad med staniol over. Tricket er nemlig at saften bliver i retten og ikke forsvinder under tilberedningen. Når væsken ikke fordamper, brænder maden heller ikke på eller koger tør. Kødet bliver mørt og jævnt tilberedt, fordi der kommer varme fra alle 4 sider.

2: Tilberedning i en stegeso

Udskæringer med meget bindevæv, fra feks. lam eller okse, er fremragende til tilberedning i en Römertopf. Det kan feks være bov, spidsbryst, tværreb, culotte, kalkunlår, andelår eller en hel kylling. Jeg laver en langtidsstegning sådan: læg feks. rodfrugter i bunden af stegesoen, læg det ønskede stykke kød oven på, tilsæt lidt væske – og sæt det hele i ovnen på 100 grader. Når du kommer hjem fra arbejde, dufter køkkenet af hjemmelavet mad og du kan slappe af. Jeg garanterer at det er simremad som børnene også kan lide.

Hvis du laver en simreret med lam, kan du med fordel servere denne Myntesnaps til

 3: Langtidsstegning – simreret

 Nogle stykker kød kan du med fordel brune af inden du kommer det ned i stegesoen, fordi du får mere smag, men også en pænere stegeflade. Hæld væske i fadet, så der er ca 2 cm, det er dette der sørger for at smagen fordeles. Når væsken fordamper, fortættes det oppe i låget, og drypper ned når vanddråberne bliver for tunge. Disse vanddråber har smag og saft og kraft med, når de lander på maden igen.
Jeg bruger 1 kg kød til 300 gram grøntsager, fordi kødet skrumper ca 50% inden simreretten er færdig. Skal det være rigtig godt, bruger jeg gerne en rest af rødvinen, en god fond, æblecider/juice eller bare store saftige tomater, i stedet for vand.

4: Gæstemad i en stegeso

Hvis du inviterer dine gæster på “Römertopf-mad”, er det godt at huske på smagssammensætningen i retten: surt, salt, sødt, bitter og umami. Umami smagen kan du få fra feks svampe. Syren kan  komme fra citron hvis du laver en hel kylling, en god cider/eddike passer perfekt til rodfrugter og mørkt kød. Til oksekød og vildtretter kan du med fordel bruge tørrede frugter feks. tranebær eller abrikoser.
Når simreretten er færdig kan du lave en skøn sauce af det overskydende væske. Den skal blot koges ind og jævnes – voila!
Hvis du ikke ønsker at bruge de langtidsbagte rodfrugter, skal du ikke smide dem ud. Purer dem og tilsæt dem til saucen – uhm!

TIPS: For meget væske i din Römertopf? Det hælder du blot fra  og koger ind til sauce.

Er du ikke så heldig som jeg, at du har arvet en god Römertopft stegeso? Fortvivl ikke, den kan købes lige her: Römertopf 5 kg

Römertopf stegeso i ler 5 kg