Forleden hørte jeg et indslag på P1 morgen, om forfatteren Maria Gerhardt’s nye bog “Transfervindue”. Den bog måtte jeg bare have fat i og have læst.  Bogen er en fortælling fra et fiktivt hospice i Danmark og en blanding mellem en fiktiv roman og en selvbiografi. I Danmark er vi ikke specielt gode til at tale om døden. Men Maria Gerhardt’s bog handler netop op det, at stå og se døden i øjene.

Fortællinger om de raskes fejl

Maria Gerhardt blev erklæret rask, men kræften er nu vendt tilbage – og det er det bogen “Transfervindue – om de raskes fejl” handler om. At være terminalsyg. Hun fortæller om det med sarkasme og et stort glimt i øjet. Det er en meget gribende historie/autofiktion, hvor der bliver talt om liv og død, men også om tilværelsen fra før hun blev syg. Bogen er skrevet i øjenhøjde med Maria’s sygdom, en sygdom som ikke ret mange af os tør tale om. Men i historien bliver vi inviteret ind hvor det er meget meget grimt og håbløst, men også med ind hvor det er smukt og gribende. Og her er der ingen tabuer.

“Trehundrede og firs dage har jeg været her, det ved jeg, for jeg ridser streger i væggen til venstre for min madras. Jeg har to værelser og en væg med billeder af dem, jeg holder af. Jeg har en væg med billeder af dem,  jeg har forladt.”

Maria Gerhardt slog igennem med bogen ’Der bor Hollywoodstjerner på vejen’ fra 2014, som handler om at finde kærligheden og i samme ombæring få konstateret kræft. I 2015 udkom hendes digtsamling ’Amagermesteren’. Men hun er nok mest kendt som dj under kunstnernavnet Djuna Barnes. I 2016 modtog hun Politikens litteraturpris. Redaktør på “Transfervidue” er Pernille Wass.

Er du også blevet nysgerrig efter at læse bogen kan den købe hos din nærmeste boghandel eller du kan købe “Transfervindue” af Maria Gerhard  som e-bog her. Fordelen ved e-bog er at den kan “læses” mens du kører i bil, slår græs eller lige inden du lægger dig til at sove.

God fornøjelse med en rigtig god bog.