Kan stueplanter give et bedre indeklima?

Ja ifølge et større studie gennemført af NASA, så findes der luftrensende stueplanter. Nu er stueplanter er ikke noget som man typisk vil forbinde med NASA. Men i slutningen af 80’erne besluttede de sig for at finde ud af hvilke potteplanter der kan rense luften for giftige stoffer. Studiet skulle bruges til indretning og optimering af rumstationer.
Studiet viste at nogle planter var meget effektive til at fjerne stoffer som benzen, ammoniak og formaldehyd fra luften.

Planter som Krysantemum og Fredslilje viste sig at være mest effektive til at rense luften for stoffer som benzen, formaldehyd, trichlorethylen, xylen, toluen og ammoniak. Det er nu 20-30 år siden at resultaterne blev fremlagt – men resultatet gælder stadig.

For optimal rensning af luften, anbefales det at du placerer mindst én luftrensende plante pr 10 m2 i dit hjem eller kontorlokaler.

Luftrensende planter kan fjerne:

  • Benzen – anvendes og frigøres bl.a. fra: benzin, blæk, olie, maling, plast og gummi.
  • Formaldehyd – frigøres bl.a. fra limen i spånplader (møbler, køkkener). Ved afbrænding af naturgas, petroleum – og i cigaretrøg.
  • Trichlorethylen – anvendes og frigøres bl.a. fra: trykfarver, maling, lakker
  • CO/Kulilte – dannes af gasblus, pejse.
  • Acetone findes i forskellige kosmetiske produkter. Ammoniak bruges i rengøring. Alkohol findes i alt fra gulvtæpper til maling og tapeter.

Luftrensende planter til din bolig er:

Luftrensende stueplante Fredslilje er et "must-have" når det kommer til at fjerne giftestoffer i dit hjem

Fredslilje

Luftrensende stueplante Vedbend - en god luftrenser i hjemmet

Vedbend

Luftrensende stueplante Væddeløber renser luften for formaldehyd

Væddeløber

Luftrensende stueplante Guldranken er god til at fjerne formaldehyd

Guldranke

 

 

 

 

Fredslilje (Spathiphyllum wallisii) Fredslilje er et “must-have” når det kommer til at fjerne giftestoffer i dit hjem. Den renser for formaldehyd, benzen, ammoniak, acetone, xylen, toluen og triklorethylen.

Almindelig Vedbend (Hedera helix) Vedbend eller efeu renser luften for flere stoffer og især benzen. I alt for høje doser kan benzen påvirke det centrale nervesystem.

Væddeløber (Chlorophytum comosum) – Væddeløber renser luften for formaldehyd – et kemikalie, som blandt andet bruges til konservering og fabrikation af plast. Stoffet findes i kosmetik, rengøringsprodukter og i hygiejneartikler.

Guldranke (Scindapsus aureus) Guldranken er god til at fjerne formaldehyd. Den renser også luften for det kræftfremkaldende stof benzen, som blandt andet findes i opløsningsmidler og plastprodukter.

Stuebirk (Ficus benjamina) Planten renser luften i dit hjem for formaldehyd.

Guldpalmen er perfekt til at forbedre luftfugtigheden. Planten optager også stofferne xylen og toluen. Begge stoffer bruges som opløsningsmiddel i produkter til affedtning og i lim, fernis og bilplejeprodukter.

Orkidé (Dendrobium) Orkidéer af slægten Dendrobium er gode til at fjerne kemikalier som xylen og toluen. Kemikalierne findes i cigaretrøg og visse neglelakker og kan i værste fald forårsage svimmelhed, dårlig muskelkoordination og hjerteflimmer.

Gerbera (Gerbera Hybrida) Gerberaen er en populær blomst, som fjerner benzen, formaldehyd og triklorethylen fra luften. Triklorethylen anvendes først og fremmeste som affedtningsmiddel til metal og i visse lim og lakker.

Krysantemum (Chrysanthemum morifolium) I krukker hjælper den med at fjerne triklorethylen, benzen og formaldehyd.

Dracæna (Dracaena) Plantes mindre slægtninge såsom guldbladsdracæna eller duftdracæna er almindelige potteplanter i Danmark. Afhængig af, hvilken plante du vælger, kan dracæna hjælpe med at filtrere xylen, toluen og formaldehyd væk.

Bregne (Nephrolepis obliterata) En holdbar plante som også fjerner formaldehyd fra luften. Kemikaliet bruges ind i mellem i tøj, og andre tekstiler for at forhindre at det bliver krøllet ved lange transporter. Derfor er det vigtigt, at du husker at vaske dit nyindkøbte tøj, inden du bruger det. Børn er særligt følsomme og kan udvikle allergier, hvis de alt for ofte bærer tøj, som indeholder formaldehyd.

Paradistræ (Crassula ovata) God til at optage kuldioxid fra luften og hjælper med at holde rummets iltindhold oppe. Specielt god til soveværelset.

Andre planter som også er rigtig gode luftrensere:

  • Sømandstrøst (bl.a. Aglaonema modestum)
  • Bambuspalme (Chamaedorea sefritzii)
  • Bajonetplante eller svigermors skarpe tunge (Sansevieria trifasciata ‘Laurentii’)
  • Hjertefilodendron (Philodendron domesticum)
  • Drageblodstræ, Bånddracæna (Dracaena marginata)