Moka kaffe betyder noget helt andet i Italien end i Danmark. Her er det en speciel bryggemetode som ordet moka referer til.

Moka-kanden er ikke særligt udbredt i Danmark, men mange som har rejst i Italien kender den. Det er en time-glas formet kande i to dele som har en beholder til vand, et filter til kaffen og en beholder til den færdige kaffe. Vandet opvarmes i den nederste del af kanden. Damptrykket fra det varme vand presser vandet op gennem kaffebønnerne i filteret, hvor efter vandet samlet i den øverste beholder. Nu som kaffe. Så simpelt er det – men det kræver lidt øvelse, et vågent øje og at kaffen er malet korrekt (aldrig for fint!). For at sikre at du ikke overopheder kaffen, skal du altid brygge den over svag varme.

Sådan brygger du Moka kaffe på italiensk:

  1.  Fyld basen med koldt vand – op til kanten af ventilen.
  2. Fyld filteret helt op med malet kaffebønner, men det vigtigt at du ikke presser bønnerne sammen. Overskydenden bønner kan du skrabe af med en kniv eller en ske
  3. Placer filteret med kaffen oven i beholderen med vand
  4. Skru den øverste del af Moka-kanden fast til basen. Tjek evt at gummipakningen sidder korrekt
  5. Sæt kanden på komfuret ved lav varme. Det er vigtigt at vandet ikke koger, for det trækker bitre stoffer ud i kaffen.
  6. Det er nu du skal holde øje. Når vandet er filtreret igennem kaffen og har samlet sig øverst i kanden er kaffen klar. Det er vigtigt at du tager kanden af blusset med det samme. Ellers risikerer du at trække bitre stoffer med ud i kaffen.
  7. Rør rundt i kaffen lige efter den er tage af blusset. Så sikrer du en ensartet kop kaffe
  8. Skyl kanden med varmt vand – ALDRIG med opvaskemiddel – og lad den tørre inden du skruer kanden sammen.

Har du fået lyst til at rigtig italiensk kaffe, kan du købe en Moka-kande lige her

Velbekomme!

Sådan brygger du Moka kaffe på italiensk

Har du også undret dig over hvad kaffe hedder på italiensk? Jeg har lavet en lille guide til den italienske kaffe – en kaffeordbog, som du finder her